Onbeperkt meedoen voor iedereen

Stichting Toegankelijk Meierijstad (STM) wil voor mensen met een beperking een leefomgeving creëren waarin zij op volwaardige wijze en zelfstandig kunnen functioneren. Om dit te bereiken worden diverse activiteiten uitgevoerd.

Scholenbezoek
Onlangs hebben vrijwilligers vijfentwintig scholen in Meierijstad bezocht. In Schijndel waren dat BS de Regenboog, BS de Vossenberg en BS ’t Kwekkeveld. Leerlingen van groep acht kregen les over mensen met een beperking. Hiermee stimuleert STM de bewustwording van kinderen in het omgaan met mensen met een beperking.

Voorzitter van STM Wilma Gevers vertelt: “Het doel van de stichting is, mensen met een beperking volwaardig mee te laten draaien in de maatschappij. Vaak lopen ze tegen een heleboel obstakels aan, laten we er ons best voor doen het wat makkelijker te maken voor hen. In tegenstelling tot vroeger wonen mensen met een beperking nu gewoon in de wijk, ook wel een inclusieve samenleving genoemd. Het gaat hier dan om mensen met zowel zichtbare als onzichtbare beperkingen. Wanneer kinderen vanaf jonge leeftijd leren omgaan met mensen met een beperking, nemen ze dat hun hele leven met zich mee. Kinderen leren dat mensen met een beperking niet anders zijn dan anderen en heel veel dingen zelf kunnen. Belangrijk is ook dat kinderen leren dat ze eerst aan iemand moeten vragen of diegene hulp nodig heeft. Het bezoek aan de scholen heeft veel indruk gemaakt op de kinderen. Ze hebben in een rolstoel gezeten en een speciale bril gedragen waarmee blindheid werd gesimuleerd. De vrijwilligers vertelden over hun beperking, en over hun ervaringen hiermee in het dagelijks leven. Nadien hoorden we terug dat kinderen tot het inzicht waren gekomen dat mensen met een beperking ‘niet zielig’ zijn. Dat ‘demente mensen wel vergeetachtig zijn maar juist veel kunnen vertellen over vroeger’. En ‘dat een blind persoon niet beter hoort maar wél beter luistert’.”

Rolstoelvriendelijk Schijndel
Wilma Gevers benadrukt dat naast voorlichting aan kinderen, volwassenen ook nog veel kunnen leren, met name professionals. Ze refereert naar een incident wat onlangs heeft plaatsgevonden: een persoon kreeg een epileptische aanval wat niet als zodanig werd herkend. De man is door hulpdiensten in de boeien geslagen. “Ze hadden beter moeten weten. Gerichte scholing kan hierbij zeker helpen. De doelgroep wordt ook steeds groter, steeds vaker blijven mensen zelfstandig wonen. Dus veel meer noodzaak, de toegankelijkheid te verbeteren. In Schijndel wonen veel mensen met een beperking, veel rolstoelgebruikers ook. Het lijkt misschien niet zo, maar Schijndel is behoorlijk rolstoelvriendelijk, we zijn op de goede weg.”

Goedkope creatieve oplossingen
Bestuurslid van STM en coördinator van Schijndel Rien Rijken vult aan: “Het is vaak zo dat met eenvoudige, kleine aanpassingen een gebouw toegankelijk wordt voor rolstoelgebruikers. Het is aan ondernemers, eigenaren van winkels, cafés en restaurants om hier eens over na te denken. Ons advies is om ervaringsdeskundigen te betrekken bij bouwactiviteiten. Zij kunnen het beste aangeven waar zich problemen voordoen. Dit geldt ook zeker voor de woningbouw. Nadenken in het beginstadium van de bouw is uiteindelijk kostenbesparend. In het najaar gaan we met STM gebouwen schouwen. We gaan bekijken welke openbare gebouwen goede voorzieningen hebben en waar nog verbetering nodig is. Vaak kan met weinig geld een creatieve oplossing worden bedacht. De stichting is niet bedoeld als klachtenbureau maar staat zeker open voor nieuwe ideeën omtrent de toegankelijkheid.”

Scroll naar boven