Stichting Toegankelijk Meierijstad bezoekt b­­­­­asisscholen in Schijndel

­­­­­­De Stichting Toegankelijk Meierijstad (STM) wil voor mensen met een beperking in de gemeente Meierijstad een leefomgeving creëren waarin zij op volwaardige wijze en zelfstandig kunnen functioneren. Daarom organiseert de stichting diverse activiteiten. Zo hebben vrijwilligers van STM –werkgroep Schijndel na coronatijd in juni en juli weer 5 basisscholen in Schijndel bezocht.

Op het Talent, de Kring, de Beemd en de Regenboog (Hoevenbraak en Wijbosch) verzorgden zij voor ongeveer 150 leerlingen van groep 7/8 een schoolproject van circa 75 minuten over mensen met een beperking. De meeste vrijwilligers die de basisscholen bezoeken hebben ook zelf een beperking of handicap. Ze zijn  blind/slechtziend, doof/slechthorend of zitten in een rolstoel of scootmobile. Ze vertellen  de leerlingen hoe het is om een functiebeperking te hebben en laten zien welke hulpmiddelen ze gebruiken om hiermee om te gaan. Zo wil Toegankelijk Meierijstad leerlingen leren dat mensen met een beperking niet zielig zijn, maar wél respect verdienen.

 

Bij de uitvoering van het project wordt de klas/groep gesplitst in drie kleine groepen van ongeveer 10 leerlingen zodat leerlingen ook zelf kunnen oefenen in het gebruik van hulpmiddelen. Groep 1 begint met het onderwerp blind/slechtziend zijn. Blinde/slechtziende vrijwilligers vertellen wat het betekent om blind/slechtziend te zijn en demonstreren diverse hulpmiddelen die zij gebruiken: loep, wekker, blindenstok/taststok, luisterboek, mobieltje. Daarna mogen leerlingen door verschillende slechtzichtbrillen kijken en zelf geblinddoekt met een blindenstok/taststok lopen.

Scroll naar boven