Wie in Schijndel plotseling in hoge nood verkeert, kan vanaf december terecht in een nieuw openbaar toilet in De Glazen Boerderij op de Markt. Op een plek waar nu nog afvalcontainers staan.
In juli vorig jaar besloot de gemeenteraad van Meierijstad dat er openbare toiletten moeten komen in de drie grote kernen van Meierijstad. Daarmee werd de jarenlange strijd van Mirjam van Esch van partij Hart beloond, die opkomt voor buik- en blaaspatiënten.
Haar echtgenoot zat vanwege MS in een rolstoel en zij ervaarde hoe moeilijk het was om met hem op pad te gaan omdat hij bijna nergens naar het toilet kon. Volgens haar zijn er in Meierijstad wel 9000 mensen die gelijksoortige problemen hebben. Vaak durven ze niet naar het centrum omdat ze nogal eens heel snel naar het toilet moeten en niet alle wc’s in horecazaken voor hen toegankelijk zijn.
De benodigde contracten met de eigenaar zijn gereed en kunnen getekend worden
Rik Compagne, wethouder
De gemeenteraad is het er wel over eens dat dit probleem opgelost kan worden, al was er overtuigingskracht voor nodig. Er komen openbare toiletten. In december komt het eerste openbare toilet dat 24/7 open is in Schijndel, laat wethouder Rik Compagne weten in een brief aan de gemeenteraad. In de Glazen Boerderij, in een ruimte waar nu afvalcontainers staan. ’De benodigde contracten met de eigenaar zijn gereed en kunnen getekend worden. De uitvoering van de bouw van het toilet vindt plaats vanaf week 43 en is naar verwachting klaar vóór week 52′, stelt Compagne.
In Veghel naar de wc in de bieb
In Sint-Oedenrode is de gemeente bezig met een openbaar toilet naast zorgcentrum Odendael. Maar wie in Veghel hoge nood heeft, kan dat maar het beste overdag hebben. Want dan is het toilet van de bibliotheek aan de Markt open. Na sluitingstijd niet. Wethouder Compagne had daarom eerst de toiletruimte in ijssalon Matteucci op de Markt op het oog, waar in het verleden ook een openbaar toilet was. Maar de ijssalon wil het liever niet. ’We zoeken nog naar een structurele oplossing.’
Voor het totale project had de gemeente 255.000 euro gereserveerd, gebaseerd op hufterproof toiletten ter waarde van 85.000 euro die zichzelf na elk gebruik compleet reinigen, tot aan wanden en vloeren toe. Maar inmiddels valt de prijs door kostenstijgingen al 10.000 euro per unit hoger uit.
Dat is voor Mirjam van Esch een tegenvaller. Ze is daarom ‘matig blij’ met het tot nu toe bereikte resultaat. Zij denkt dat de hufterproof toiletten die ze op het oog had, niet aangeschaft kunnen worden. ,,Dan zou er 30.000 euro extra voor uitgetrokken moeten worden. Dat is een hoop geld, maar je doet het voor een grote groep mensen.”