Hoge nood!

Gehandicapt en hoge nood? Dan wil je zo snel mogelijk een toilet vinden. De Stichting Toegankelijk Meierijstad gaat op pad om meer openbare toiletten beschikbaar te krijgen. En niet alleen voor mensen met een beperking.   

Stel, je rijdt in een rolstoel door het centrum van Schijndel. En je moet heel nodig naar het toilet. Dan wil je zo snel mogelijk weten waar je terecht kunt. ,,In zo’n geval kan de app HogeNood op je mobiele telefoon heel goed helpen”, zei René Visser van de Stichting Toegankelijk Meierijstad donderdag tijdens een informatieve avond voor de politiek, die te volgen was via videoverbinding. 

HogeNood telt 7000 locaties 

HogeNood is een landelijke applicatie, waarmee mensen de dichtstbijzijnde openbare toilet (altijd toegankelijk) of semi-openbare toilet (in een gebouw dat niet altijd toegankelijk is) kunnen vinden, zoals bij winkels of tankstations. De gratis app geeft aan waar invalidentoiletten zijn, maar ook waar ‘gewone’ wc’s zijn. HogeNood telt zo’n 7000 locaties in het land, maar nog slechts enkele tientallen wc’s in Meierijstad. ,,Daarom gaan we op zoek naar meer toiletten”, aldus Visser. Vrijwilligers van de stichting wilden dit voorjaar op stap om winkels te controleren op hun toegankelijkheid. En om winkeliers te wijzen op de mogelijkheid om zich op te geven voor HogeNood. De coronacrisis verhinderde deze ‘zoektocht’. ,,Hopelijk kunnen we nu in het najaar alsnog op pad”, aldus Visser. 

Toiletvriendelijk 
Meierijstad doet het nog niet eens zo slecht op het gebied van toiletvriendelijkheid, zo bleek uit een landelijk onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. Volgens deze stichting kampen ruim 3,5 miljoen Nederlanders met buikproblemen en moeten zij dikwijls acuut naar een wc. In de ’toilettenlijst’ stond Meierijstad in 2019 op nummer 9. ,,Meierijstad telt op dit moment veertig semi-openbare toiletten”, meldde Sandra Langenbach, ambassadeur inclusie (iedereen telt mee) in Meierijstad.
Zij vertelde tevens dat de gemeente niet zo zeer inzet op openbare toiletten (,,Die kunnen meer dan 100.000 euro per stuk kosten”), maar meer op het verkrijgen van extra semi-openbare toiletten.