Een helling, stoepje of trap: ‘gewoon meedoen’

MEIERIJSTAD – Het is voor iedereen lastig om zich te verplaatsen in situaties van mensen met een beperking. Tijdens een symposium legt de Stichting Toegankelijk Meierijstad diverse initiatieven voor om mensen bewust te maken dat ook degenen met een beperking graag meedoen in de samenleving. ,,Kijk eens naar het aantal fietsen bij de bushalte”, wijst contactpersoon Anton Buiting. ,,Hoe kom ik met mijn rolstoel in de bus?”

Mies Bekkers kent de oplossing: ,,Een simpel opritje maken aan de andere kant van het bushokje. Werk van een halve dag.” Zo simpel ligt het niet in Veghel bij het Oude Raadhuis. De monumentale trap is ongeschikt voor rolstoelgebruikers. Contactpersoon Gerard Visser: ,,Maar deze trap mag niet aangepast worden; rolstoelers hebben een aparte ingang. Noem je dat volwaardig meedoen aan de samenleving?”

Dat ligt anders bij de Glazen Boerderij in Schijndel. Dit multifunctionele gebouw is enkele jaren oud en het invalidentoilet is alleen buitenom via de lift te bereiken. ,,Je moet eerst de sleutel vragen”, weet Rien Rijken uit Schijndel. ,,Overleg tussen bouwers en werkgroep had deze barrière kunnen voorkomen.”

Onwetendheid
Naast gemiste kansen schort het ook aan onderlinge communicatie. ,,Bij de bouw van Mariëndael zijn de toegankelijkheidseisen tevoren vastgelegd. Een communicatiefout tussen architect en aannemer kostte later 65.000 euro.” ,,Zoiets gebeurt in elke gemeente”, weet Gerard Visser. ,,Onze adviezen voor de nieuwe basisschool De Vijfmaster werden niet opgevolgd. Bij de oplevering lag de stoep vier centimeter onder de drempel. Het schort ook aan kennis, er is veel onwetendheid. Stratenmakers dienen toegankelijkheid mee te krijgen in hun opleiding.”

Volgens onderzoek heeft twaalf tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking last van een beperking. Gebouwen moeten wettelijk voldoen aan de toegankelijkheidsnorm, maar uitvoering van de wet is uitgesteld. Buiting: ,,Ik hoop dat Meierijstad haast maakt en een voorbeeld neemt aan De Loop’r in Olland. En aan onze website toegankelijkmeierijstad.nl. Via een klik wordt het lettertype groter of wordt een artikel voorgelezen. Oudere mensen krijgen visuele beperkingen terwijl je tegenwoordig niks meer kunt regelen zonder internet.”

Gele kaarten
Rond 1983 richtten Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel platforms op die toegankelijkheid aan de orde stelden. Rooi deelde ooit gele kaarten uit aan autobezitters en fietsers die een vrije doorgang voor rolstoelers en kinderwagens belemmerden. Schijndel zag heil in een toegankelijkheidspluim voor ondernemers die hun winkel aanpasten. Ook creëerde Schijndel goed begaanbare routes ‘rolommetjes’, uitgezet vanuit het Mgr. Bekkershuis naar de Markt en het hertenpark. ,,Dat gaan wij ook doen,” reageert Buiting.

Invalidenparkeerplaatsen
Vrijdag presenteert de stichting alle parkeerplaatsen voor gehandicapten in Meierijstad. Later komen de openbare gebouwen aan de beurt. Werkgroepen onderzoeken de objecten, brengen knelpunten in kaart en geven gevraagd en ongevraagd adviezen aan de gemeente en projectontwikkelaars. Bekkers: ,,Voorkomen kost minder dan later oplossingen bedenken die moeilijk uit te voeren zijn.”

Symposium
‘Leren inclusief denken’ is het hoofdthema op het symposium, vrijdag om 14.00 uur in het Pieter Brueghelhuis aan de Middegaal 25 te Veghel.