Hoe is het om blind te zijn?

Leerlingen in Meierijstad laten ervaren hoe het is om invalide te zijn. Dat is één van de projecten waarmee de nieuwe stichting Toegankelijk Meierijstad van start gaat. Hoe is het om blind te zijn en met een stok te lopen? En hoe is het om in een rolstoel te zitten? Dat gaan leerlingen van de groepen 8 op basisscholen in Meierijstad ervaren als zij deelnemen aan een scholenproject van de nieuwe stichting Toegankelijk Meierijstad. ,,Het is een echt doe-project”, zegt secretaris Marion de Laat. ,,In Veghel deden we dit al enkele jaren, nu gaan we het ook toepassen op basisscholen in Sint-Oedenrode en Schijndel.”

De stichting schrijft binnenkort alle schoolbesturen in Meierijstad aan of zij willen deelnemen. Het streven is om in maart te starten. ,,Een blinde man komt in de klas uitleggen hoe het is om met een stok door de straten te lopen. En hij laat kinderen voelen hoe je braille kunt lezen. Puur om kinderen al jong bewust te maken van de omgang met beperkingen.”

Invalidenparkeerplaatsen

Een van de onderwerpen die de nieuwe stichting snel bij de kladden pakt, zijn de parkeerplaatsen voor invaliden in Meierijstad. ,,We gaan in kaart brengen waar alle invalidenparkeerplaatsen zijn”, aldus secretaris De Laat. ,,Dat is eerder al gebeurd in Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Maar we gaan nu kijken of alles up-to-date is. En of er voldoende parkeerplekken zijn. Ook brengen we een folder uit waarop de invalidenparkeerplaatsen te zien zijn. Die komen onder meer bij de VVV te liggen.”