In gesprek met Gerard Visser

Jarenlang zette Gerard Visser (79) zich, met eerst Stichting Platform Ouderen en Gehandicapten Veghel en daarna Stichting Toegankelijk Meierijstad, in voor het beter toegankelijk maken van de gemeente Veghel en daarna Meierijstad. Hij richtte zich op mensen met een beperking, slechthorenden en -zienden en ouderen. Na zestien jaar neemt Gerard afscheid: “Je moet ook niet te lang te blijven zitten.”

 

De Stichting Toegankelijk Meierijstad is opgericht, parallel aan de nieuwe gemeente, die samengesteld is uit Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel en de kerkdorpen. De activiteiten in de voormalige gemeenten zijn ondergebracht in de nieuwe stichting, die bestaat uit een bestuurslaag en werkgroepen in de kernen. Gerard was voor de fusie voorzitter van de Veghelse afdeling, in de beginfase voorzitter van STM, en werd daarna bestuurslid van Stichting Toegankelijk Meierijstad. Hij legt uit wat het platform precies doet. “Wij houden ons bezig met de toegankelijkheid en bereikbaarheid van gebouwen, infrastructuur en informatie. De stichting geeft (on)gevraagd advies en controleert winkels, bedrijven, sportaccommodaties, horeca- en recreatiegelegenheden en openbare gebouwen op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Onveilige situaties op straat, in winkelcentra en horecagelegenheden vormen evenzo een aandachtsveld. Dit alles om te komen tot een leefbare omgeving voor mensen met een beperking in Meierijstad.” In het kwartaal overleg bij de gemeente worden de nieuwbouwplannen besproken en beoordeeld.

‘Veel bereikt’
Stichting Toegankelijk Meierijstad, uitsluitend gerund door vrijwilligers, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot serieuze gesprekspartner van de gemeente en andere organisaties. Gerard is een van de vrijwilligers die daar hard voor heeft geknokt. “Ik vind dat we veel hebben bereikt. Het contact met de gemeente is goed en ze nemen onze adviezen zeer serieus. Dat geldt ook voor de winkels, horeca en sportverenigingen.” Het aftredend bestuurslid somt op wat ze de afgelopen jaren hebben bereikt: “De gemeentelijke gebouwen zijn een stuk beter toegankelijk dan jaren terug, er zijn veel trottoirs aangepakt met prima op- en afritten voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel of met een rollator, het schoolproject voor de groepen 8 van de basisscholen Meierijstad is zeer goed ontvangen, de winkels in vooral Veghel zijn goed bereikbaar en we hebben alle sportaccommodaties gecontroleerd en aangedrongen op aanpassingen die bijna allemaal zijn gehonoreerd”, zegt Gerard trots.


– Gerard stond eind jaren 60 aan de wieg van carnavalsclub de Blauwe Kielen.
– In 1973 zette hij zijn vakmanschap in voor ‘zijn’ wijk de Leest, als coördinator van de bouw van woningen aan de IJsselstraat.
– In de jaren 80 was Gerard actief bij honk- en softbalclub The Orioles: aanvankelijk als recreant, later als bestuurslid en bouwkundige.
– Van 1994 tot 2003 was hij voorzitter van de Wijkraad De Leest. Ook was hij voorzitter van de Ouderraad en lid van het schoolbestuur van de Ark. Hij is tevens medeoprichter van de OR van het Franciscus College.


Natuurlijk zijn er zaken die beter kunnen. “Als je kijkt naar het sporten zelf dan kan er nog veel gewonnen worden. Bewegen is belangrijk voor iedereen, dus ook mensen voor mensen met een beperking. In welke vorm dan ook. Er zouden meer coaches moeten worden opgeleid om daarin te assisteren”, vindt Gerard. Qua trottoirs is er veel winst geboekt, maar tot Gerards teleurstelling zijn er nog steeds stoepjes die slecht toegankelijk zijn. “Je hebt er een aantal die schuin aflopen. Dat is voor mensen in een rolstoel of met een rollator echt heel vervelend. Dat moet beter.” Een ander puntje van aandacht voor de gemeente Meierijstad is de informatievoorziening. Gerard legt uit: “Er gaat tegenwoordig super veel digitaal en dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Sommige senioren zijn daar niet zo behendig in en wat te denken van slechthorenden en -zienden. Hoevaak zien we een gebarentolk? Bijna nooit. En probeer als slechthorende maar eens een flatgebouw of appartementencomplex binnen te komen. Dat is niet eenvoudig. Je belt als slechthorende aan, maar hoort niet wanneer je naar binnen mag. Zoiets is eenvoudig op te lossen met een lampje. Wanneer het lampje brandt, is er contact.”

Afbeelding
Gerard Visser.

‘Los het gewoon op’
De toiletvoorzieningen voor mensen met een beperking is wel iets wat volgens Gerard echt onder de maat is. Hij ergert zich daaraan. “Op de Markt, binnen bij Matteucci, hebben we een prachtig invalidentoilet. Maar die is altijd dicht. Er heerst miscommunicatie tussen gemeente en beheerder over de vergoeding en onderhoud. Iedereen wijst naar een ander. Los het gewoon op. Er zijn twaalf andere invalidentoiletten in het centrum van Veghel, allemaal te vinden in winkels die ’s avonds dicht zijn. Erg vervelend als je in het centrum bent of op de Markt een drankje aan het doen bent en naar het toilet moet…”

Honderd procent
Na zestien jaar neemt Gerard nu afscheid. “Ik ben er via mijn oude buurjongen en vriend Ody Ruijs ingerold. Hij is blind en vertelde me dat ze een bouwkundige zochten om de stichting te adviseren. Ik ben daar toen op ingegaan en sindsdien actief gebleven.” Al snel begon Gerard het werk leuk te vinden en hij nam het erg serieus. “Vrijwilligerswerk is voor mij vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Ik ben er helemaal in opgegaan. Ik heb geprobeerd me altijd honderd procent in te zetten.” Nu op 79-jarige leeftijd vindt hij het mooi geweest. Toch? “Ik blijf actief voor de werkgroep, maar leg mijn bestuurlijke functie neer. Dat betekent dat ik geen vergaderingen meer bijwoon. Je moet ook niet te lang te blijven zitten. Het is goed om te kijken en te luisteren naar andere ideeën en inzichten”, besluit Gerard.

Meer informatie over STM is te vinden op: www.toegankelijkmeierijstad.nl. Vrijwilliger worden? Mail naar: info@toegankelijkmeierijstad.nl.