BD: 24/7-toilet in de Glazen Boerderij

Artikel Brabants Dagblad 17 mei

In Schijndel komt een 24 uur per dag toegankelijk toilet in de Glazen Boerderij. Het lukt de gemeente niet om in openbare gebouwen in Veghel en Sint-Oeden- rode een plek te vinden voor een openbaar toilet. Daarom komen hier speciale units.

Paul Roovers

Schijndel

Het heeft enige tijd gekost sinds de gemeenteraad het amendement Hoge Nood aannam om in elke hoofdkern van Meierijstad een openbaar toilet te realiseren dat 24/7 toegankelijk is. Dat was namelijk al in juli 2019.

In Nederland heeft ongeveer een op de vijf Nederlanders last van buik- en/of blaasproblemen. Dat zijn in Meierijstad omgerekend zo’n 17.000 inwoners.

B en W kregen de opdracht om drie bruikbare locaties te vinden. In Schijndel lukte dat in de Glazen Boerderij. Die plek wordt momenteel geschikt gemaakt. Voor Veghel en Sint-Oedenrode is er een uitgebreide inventarisatie geweest van bestaande (openbare) gebouwen, om hierin een 24 uur toegankelijk openbaar toilet te realiseren. Dit bleek niet mogelijk te zijn. Daarom is nu gekozen voor losse openbare toiletunits, die ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte eenvoudig te gebruiken zijn.

Eind dit jaar

Bij het zoeken naar een geschikte plek heeft de gemeente ook de stichting Toegankelijk Meierijstad betrokken en zijn gesprekken gevoerd met omwonenden van de plekken waar een unit moet worden geplaatst. In Veghel komt het openbare toilet op Vlas en Graan, in Sint-Oedenrode aan de Hertog Hendrikstraat.

Het zijn beide plekken die dicht bij het winkelgebied liggen. De gemeente denkt dat die twee toilet- units eind dit jaar geplaatst kunnen worden.

Scroll naar boven